Monday, July 15, 2024
HomeD.PharmacyD.Pharm 1st yearTop 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs

Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs

Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs1. The term atropiisomerism is used for isomers
A. That can be interconverted by rotation about single bonds
B. That are geometrical isomers
C. That are enantiomers
D. That are optical isomers

Ans: A

2. The separation of racemic mixture into the pure enantiomer is
A. Racemization
B. Resolution
C. Isomerization
D. All of the above

Ans: B

3. A meso compound
A. Is an achiral molecule that contains chirality central
B. Contains plane of symmetry
C. Is optically inactive
D. Is characterized by all of the above

Ans: D

4. D and L are a pair of……………. configuration
A. Relative
B. Absolute
C. Cis-trans
D. Optical

Ans: A

5. R and S are a pair of …………….. configuration.
A. Relative
B. Absolute
C. E-Z
D. Optical

Ans: B

6. d and l are a pair of………….. configuration
A. Relative
B. Absolute
C. E-Z
D. Optical isomers

Ans: D

7. A bond in which atoms share a pair of electrons is
A. Ionic bond
B. Covalent bond
C. Electrovalent bond
D. Binary compound band

Ans. B

8. ………..is a heterocyclic compound with three membered ring.
A. Furans
B. Pyrroles
C. Ethylene oxide
D. Cyclo propane

Ans. C

9. ………………is a heterocyclic compound with five membered ring.
A. Aziridine
B. Azoletine
C. Azole
D. Azoline

Ans. C

10. 1,2-postion with six members heterocyclic contain two nitrogen atom is called
A. Pyrimidine
B. Pyridine
C. Pyrazine
D. Pyridazine

Ans. D

11. 1,3-postion with six member heterocyclic contain two nitrogen atom is called
A. Pyrimidine
B. Pyridine
C. Pyrazine
D. Pyridazine

Ans. A

12. A gas whose molecule is monatomic is
A. Oxygen
B. Helium
C. Nitrogen
D. Chlorine

Ans. B

13. A reaction between an acid and an alcohol produces an ester and
A. Carbon dioxide
B. Water
C. Glycerol
D. Ethanol

Ans. B

14. Removal of hydrogen from alkene product an
A. Alcohol
B. Alkane
C. Alkyne
D. Protein

Ans. C

15. Which of the following intermediates has a positive charge?
A. Carbocation
B. Carbanion
C. Carbene
D. Nitrene

Ans. A

16. Which of the following intermediates has a negative charge?
A. Carbocation
B. Carbanion
C. Carbene
D. Nitrene

Ans. B

17. Which of the following is a nitrogen analog of carbene?
A. Carbocation
B. Carbanion
C. Carbene
D. Nitrene

Ans. D

18. Which of the following groups comes under EDG?
A. Nitro
B. Chloro
C. Amino
D. Aldehyde

Ans. C

19. Which of the following groups comes under EWG?
A. Nitro
B. Methyl
C. Amino
D. Anilide

Ans. A

20. Which of the following rules is not used to determine the electronic configuration?
A. Paul’s
B. Saytzeff
C. Hund’s
D. Aufbau

Ans. B

21. All statements are correct for SN-1 Reaction, except
A. Follows first-order kinetic
B. Rearrangement is possible
C. Inversion of configuration takes place
D. Two-step reaction

Ans. C

22. All statements are correct for SN-2 Reaction, except
A. Follows second-order kinetic
B. Rearrangement is possible
C. Inversion of configuration takes place
D. Single step reaction

Ans. B

23. All statements are correct for E-2 reaction, except
A. Follows first order kinetic
B. Reactivity order is 3°>2°>1°
C. Always β-hydrogen abstracted
D. Single-step reaction

Ans. A

25. Orientation of elimination reaction follows…
A. Markoniov’s rule
B. Saytzeff rule
C. Michael addition
D. Bredt’s Rule

Ans. B

26. Orientation of addition reaction follows..
A. Markoniov’s rule
B. Saytzeff rule
C. Michael addition
D. Bredt’s Rule

Ans. A

27. Which of the following is a polar aprotic solvent?
A. DMF
B. Etahanol
C. Water
D. Chloroform

Ans. A

28. Which of the following is a polar protic solvent?
A. Acetic acid
B. Etahanol
C. Water
D. All

Ans. D

29. In which of the following structures, geometrical isomer is not possible?
A. Ethene
B. Propene
C. 2-Pentene
D. A and B

Ans. D

30. How many isomers are present in the structure of glucose?
A. 12
B. 16
C. 10
D. 4

Ans. B

31. Which from is more stable in confirmation of n-butane ?
A. Skew staggered
B. Skew eclipsed
C. Totally staggered (anti)
D. Fully eclipsed

Ans. C

32. All statements are correct for enantiomer, except
A. It must be a chiral
B. Not superimposable on its mirror image
C. Gives optical activity
D. All enantiomer are optically active

Ans. D

33. Compound A is highly volatile and insoluble in water so bonding in A is
A. Coordinate bond
B. Ionic bond
C. Covalent bond
D. Polar covalent bond

Ans. C

34. Which form is more stable in confirmation of cyclohexane?
A. Chair
B. Boat
C. Twist boat
D. Half chair

Ans. A

35. Which of the following is an example of cyclic ether?
A. Oxiran
B. Epoxide
C. Cyclobutane
D. A and B

Ans. D

36. The nomenclature of geometrical isomer is done by
A. R and S
B. d and l
C. E and Z
D. D and L

Ans. C

37. Which of the following is type of structure isomers?
A. Tautomerism
B. Metamerism
C. Functional isomerism
D. All of the above

Ans. D

38. Higher ring strain is associated with
A. Cyclopropane
B. Cyclobutane
C. Cyclopentane
D. Cyclohexane

Ans. A

39. Staggered and eclipsed is a type of
A. Conformational isomer
B. Geometrical isomer
C. Enantiomer
D. Optical isomer

Ans. A

40. Which of the following statement is not correct for benzene?
A. Heat of hydrogenation and combustion are lower than expected value
B. Benzene undergoes addition reaction rather than substitution reaction
C. All C=C in benzene have an intermediate bond length between C-C and C=C
D. Benzene follows huckel’s rule

Ans. B

41. Which of the following is ortho-para directing group?
A. Nitro
B. Ester
C. Methyl
D. 4° ammonium compound

Ans. C

42. Which of the following is a meta directing group?
A. Chloro
B. Cyno
C. Anilide
D. Alkoxy

Ans. B

43. Which of the following is not aromatic?
A. Cyclopentadiene anion
B. Cyclopentadiene
C. Anthracene
D. Napthalene

Ans. B

44. The migration of a group from carbon to electron deficient oxygen is an example of
………. reaction.
A. Baeyer – Villiger rearrangements
B. Pinacole-Pinacolone rearrangements
C. Beckmann rearrangements
D. Benzillic acid rearrangements

Ans. A

45. Which reaction involves migration of group from carbon to nitrogen?
A. Baeyer – Villiger rearrangements
B. Pinacole-Pinacolone rearrangements
C. Beckmann rearrangements
D. Benzillic acid rearrangements

Ans. C

46. The number of optically active isomers of tartanic acid is
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Ans. A

47. By the presence of a halogen atom in the ring, what is the effect of this on basic properties of aniline?
A. Increased
B. Decreased
C. Unchanged
D. Doubled

Ans. B

48. Mixture of amino acid can be separated by
A. Sublimation
B. Chromatography
C. Distillation
D. None

Ans. B

49. Spraying reagent used in detection of amino acid is
A. Iodine solution
B. Benedict reagent
C. Molisch reagent
D. Esterification

Ans. D

50. Sodium in liquid ammonia is used in………. type of reaction.
A. Birch reduction
B. Wolff kishner Reduction
C. Clemmensen reduction
D. Stephen reduction

Ans. A

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments